Voedselbanken pleiten voor meer fiscale initiatieven in de strijd tegen voedselverspilling
29 september werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag tegen Voedselverliezen en -verspilling. Wereldwijd gaat immers nog steeds 14 procent van het geproduceerde voedsel verloren tussen oogst en verkoop aan consument. In ons land speelt de Belgische Federatie van Voedselbanken een belangrijke rol in de strijd tegen voedselverspilling. In de eerste zes maanden van 2021 werd, dankzij het netwerk van aangesloten verenigingen, maar liefst 6.000 ton onverkochte voedingswaren verdeeld onder maandelijks meer dan 175.000 mensen in nood.
De depots van de Voedselbanken worstelen nog dagelijks met de gevolgen van de coronacrisis. Hoewel de organisatie in 2021 uitzonderlijk 1.100 ton aan voeding heeft aangekocht, dankzij eenmalige overheidssubsidies, blijft de vraag op het terrein groter dan het aanbod. Om kwalitatieve schenkingen op korte termijn te stimuleren hebben Fevia en de Belgische Federatie van Voedselbanken een gloednieuw charter ondertekend.
De Belgische Federatie van Voedselbanken grijpt deze Internationale Dag aan voor het lanceren van een oproep naar de beleidsmakers om, naar Frans voorbeeld, het schenken van voedingsmiddelen voor goede doelen fiscaal aan te moedigen.
Op 29 september organiseren de Verenigde Naties voor het tweede jaar op rij de Internationale Dag tegen Voedselverliezen en -verspilling. Enerzijds gaat er wereldwijd 14 procent van het geproduceerde voedsel verloren tussen de oogst en verkoop aan consument, anderzijds is er ook voedselverspilling in winkels en bij de consument thuis. Op een duurzame manier omgaan met voedsel is niet alleen belangrijk om de wereldbevolking te kunnen blijven voeden. Het terugdringen van voedselverliezen en -verspilling draagt ook aanzienlijk bij tot de vermindering van broeikasgasemissies en verlaagt de druk op landbouwgebieden en watervoorraden.
De Voedselbanken combineren de strijd tegen voedselverspilling met de strijd tegen honger. Jef Mottar, Gedelegeerd Bestuurder bij de Belgische Federatie van Voedselbanken, legt uit: “We verdelen gratis voedsel aan maandelijks meer dan 175.000 begunstigden, via een netwerk van 631 lokale verenigingen. In 2020 kon op die manier maar liefst 11.780 ton voedselverlies vermeden worden dankzij schenkingen vanwege de voedingsbedrijven, de supermarkten en de veilingen. Dat komt overeen met meer dan de helft (53,5%) van alle voedingsmiddelen die vorig jaar door onze Voedselbanken verdeeld werden.”
Nieuw charter definieert nauwere samenwerking met voedingsbedrijven
Een groot aantal bedrijven uit de voedingsindustrie zijn al jarenlang trouwe toeleveranciers van de Belgische Federatie van Voedselbanken, maar er is niet steeds sprake van een structureel partnership. Daarom sloot de Belgische Federatie van Voedselbanken recent een charterovereenkomst rond schenkingen van kwalitatieve voedingsproducten af met Fevia, de sectorfederatie van Belgische voedingsbedrijven. Met de ondertekening van dit charter willen beide partijen op duurzame wijze de schenkingen door voedingsbedrijven verder stimuleren.
Bart Buysse, CEO Fevia, zet zijn schouders mee onder dit project: “Dankzij de inspanningen van onze voedingsbedrijven gaat er vandaag nog amper 1,5% voeding verloren tijdens het productieproces. Maar toch willen we als voedingsindustrie de strijd tegen voedselverlies verderzetten. Zo schenken onze voedingsbedrijven jaarlijks 6.000 ton aan voeding en dranken aan de Voedselbanken en koppelen we zo de strijd tegen voedselverlies aan de strijd tegen honger. Het charter stelt ons in staat om samen verder te werken aan het sensibiliseren van voedingsbedrijven en het bevorderen en faciliteren van de schenkingen zelf.”
Naast Fevia is ook Comeos, de sectorfederatie van de retail, een belangrijke partner voor de Voedselbanken.
Dominique Michel, CEO Comeos, is overtuigd: “Wat niet verkocht raakt in de supermarkten en wat nog goed is voor consumptie, schenken we zoveel mogelijk aan voedselhulporganisaties zoals de Voedselbanken. Een kwart van het voedsel dat de Voedselbanken verdelen, komt van de retail. De supermarkten geven jaarlijks 5.300 ton, ofwel nagenoeg 11 miljoen maaltijden, aan de Voedselbanken. Wij zien bovendien dat handelaars steeds makkelijker hun weg vinden om onverkochte voedingsproducten te schenken aan zij die er het meest nood aan hebben. De supermarkten hebben een belangrijke maatschappelijke rol. We willen niemand in de kou laten staan, de winkelbezoeker niet, maar de mensen in nood evenmin.”
Extra stimulans voor schenkingen nodig
De vraag naar voedingsmiddelen op het terrein blijft nog steeds groter dan het aanbod. Gedurende de eerste zes maanden van 2021 werd daarom reeds voor 1.105 ton aan voeding aangekocht via eenmalige overheidssubsidies. De Voedselbanken lanceren daarom opnieuw een warme oproep aan blijvende steun en giften van zowel partners uit de voedingsindustrie, retail en veilingen als van het grote publiek.
Om de schenkingen van voedingsmiddelen voor goede doelen bij Belgische voedingsbedrijven, retail en veilingen extra aan te moedigen, kloppen de Voedselbanken ook aan bij beleidsmakers met enkele voorstellen.
Jef Mottar, Gedelegeerd Bestuurder bij de Belgische Federatie van Voedselbanken, legt uit: “Vandaag kunnen bedrijven die voedsel schenken de btw (6%) recupereren. Naast dit fiscaal voordeel voor schenkers zouden de voedseldonaties voor goede doelen nog verder kunnen worden aangemoedigd door een regeling te implementeren zoals in Frankrijk. Daar wordt een belastingvermindering voorzien door de netto boekwaarde van de geschonken levensmiddelen in mindering te brengen, waarbij ook rekening kan worden gehouden met de opslag- en transportkosten. Een duidelijke stimulans voor een nog sterkere valorisatie van voedseloverschotten! Een duidelijke stimulans voor een nog sterkere valorisatie van voedseloverschotten!”. Hij besluit: “De Belgische Federatie van Voedselbanken dringt er naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Voedselverliezen en -verspilling bij de overheid op aan om in dit opzicht de nodige initiatieven te nemen.”
Het inzamelen, opslaan en verdelen van voedseloverschotten brengt ook hoge logistieke kosten met zich mee. Financiële giften zijn dan ook meer dan welkom om de werking van de Voedselbanken te blijven verzekeren. Voor meer informatie, surf naar www.Foodbanks.be en doe een gift. |