H.K.H. Prinses Astrid steunt de strijd tegen armoede en voedselverspilling met uitgebreid werkbezoek aan de Voedselbank West-Vlaanderen en het nieuwe logistieke platform Food Act 13

Naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van de Belgische Federatie van Voedselbanken, die 9 regionale Voedselbanken groepeert, en de oprichting van het regionale logistieke platform Food Act 13 kwam Haar Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid langs bij beide organisaties in Kortrijk.

Hoog bezoek in Kuurne

Het werkbezoek startte met een rondleiding in de magazijnen en koelcellen van de Voedselbank West-Vlaanderen, die reeds 30 jaar voedselhulp verleent aan mensen in nood uit de provincie West-Vlaanderen. In 2018 werd een recordtotaal van 1.729 ton voedselhulp verdeeld onder 14.136 hulpbehoevenden via een netwerk van 88 West-Vlaamse aangesloten liefdadigheidsverenigingen en 30 OCMW’s.

Vervolgens ging Prinses Astrid langs bij de buren van Food Act 13 om hun nieuwe werking beter te leren kennen. Het logistieke platform bestaat nog maar slechts enkele maanden, maar kan reeds mooie resultaten voorleggen. Zo haalt Food Act 13 dagelijks ongeveer 1100 à 1200 kg aan voedseloverschotten op, die iedere week aan een 45-tal, bij de Voedselbank West-Vlaanderen aangesloten liefdadigheidsverenigingen, worden verdeeld. Prinses Astrid ging tijdens de bezoeken ook het gesprek aan met meerdere vrijwilligers en medewerkers van beide organisaties om de uitdagingen en verwezenlijkingen op het terrein beter te begrijpen.

Het werkbezoek werd afgesloten met een panelgesprek over armoedebestrijding en voedselverspilling. Samen met vertegenwoordigers uit de distributiesector, de voedingsindustrie en de lokale overheden, ging men dieper in op de rol die organisaties zoals de Voedselbanken en Food Act 13 hierin vervullen.

Een nieuwe vorm van intense samenwerking

Als logistieke draaischijf willen De Voedselbanken meer samenwerken met andere organisaties die zich inspannen om voedsel ter beschikking te stellen van zij die het nodig hebben of die hulpbehoevenden op een andere manier ondersteunen. Aldus engageren de Belgische Voedselbanken zich bijvoorbeeld tot de oprichting van nieuwe logistieke platformen in samenwerking met lokale OCMW’s waarbij men streeft naar een maximale recuperatie van onverkochte goederen bij lokale warenhuizen en landbouwers. Het logistieke platform Food Act 13 is ontstaan binnen de schoot van de welzijnsorganisatie W13 in de regio Zuid-West-Vlaanderen.

Piet Vanthemsche, Voorzitter van de Belgische Federatie van Voedselbanken, is enthousiast: “De Voedselbank van West-Vlaanderen werkt al jarenlang succesvol samen met een uitgebreid netwerk aan voedingsbedrijven, retailers en verenigingen. De bijzondere samenwerking met Food Act 13 is de eerste van haar soort in Vlaanderen, maar we hebben er goede ervaringen mee in Wallonië. Dankzij regionale logistieke platformen zoals Food Act 13 kan de strijd tegen voedselverspilling voortaan ook op lokaal microniveau worden doorgetrokken. Het is een extra bron aan voedseloverschotten van landbouwers en supermarkten uit de regio voor mensen in nood. Een initatief dat wij alleen maar kunnen toejuichen.”

Logistieke platformen - Hoe werkt het in de praktijk?

Het logistieke platform Food Act 13 gaat actief op zoek naar 200.000 kilo voedseloverschotten per jaar om deze te herverdelen aan mensen in armoede via sociale organisaties uit de regio. Food Act 13 legt de nadruk op verse producten zoals overschotten van  warenhuizen en landbouwers, die zeer snel moeten worden herverdeeld. Op die manier ontstaat er een mooie aanvulling op de voedselhulp vanwege de Voedselbanken, waar nauw mee wordt samengewerkt. De gezamenlijke inspanningen resulteren in een meer gevarieerde en evenwichtige voeding voor de mensen in nood. Food Act 13 is bovendien een activeringsproject waarbij 8 medewerkers TWE worden ingezet om hen na een opleidings- en tewerkstellingstijd te laten doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt.

Leuk weetje, Food Act 13 is genomineerd in de categorie ‘Lokale Besturen’ voor de Food Waste Awards 2019, een wedstrijd voor initiatiefnemers die op de meest creatieve, inventieve en efficiënte manier voedselverlies reduceren.

Bram Deloof, ondervoorzitter W13 en schepen sociale zaken OCMW Kuurne, is erg opgetogen: “We zijn nog maar enkele maanden actief, dus in het begin was het soms een beetje zoeken, maar vandaag hebben we onze draai gevonden, waarbij we reeds acht mensen via een sociaal contract tewerkstellen. Op logistiek en structureel vlak werken we nauw samen met de Voedselbank West-Vlaanderen – onze ligging op het terrein naast de Voedselbank te Kuurne is dan ook bijzonder handig.”

Philippe De Coene, voorzitter W13 en schepen van armoedebestrijding in Kortrijk, treedt hem bij: “Een logistiek platform op dergelijke schaal is uniek in Vlaanderen en is noodzakelijk om verse voeding bij de mensen te krijgen die het nodig hebben. Overschotten zijn er genoeg. Echter, om die voedseloverschotten vers, snel en in kleine hoeveelheden op het bord te krijgen van die mensen die het nodig hebben, heb je een efficiënt logistiek model nodig. Bij Food Act 13 werken alle partners in de voedselverdeelketting nauw samen, wat het succes van de formule verklaart”.

 

Over Food Act 13

Bij het voedseldistributieplatform Food Act 13 komen armoede, voedseloverschotten en activering samen: De naam Food Act 13 verwijst naar het kruispunt van armoede, voedseloverschotten en activering, waarop de organisatie focust. ‘Food’ refereert naar voedseloverschotten, ‘Act’ naar activering van mensen in armoede en ‘13’ naar de samenwerking tussen de verschillende gemeentes die dit project naar een hoger niveau tilt. Food Act 13 is gelegen in Kuurne, naast de Voedselbank West-Vlaanderen.

Food Act 13 gaat actief op zoek naar 200.000 kilo voedseloverschotten per jaar om deze te herverdelen aan mensen in armoede via een 45-tal voedselverdeel- en sociale organisaties uit de regio. Food Act 13 gaat specifiek op zoek naar verse producten zoals overschotten van  warenhuizen en landbouwers, die zeer snel moeten worden herverdeeld. Food Act 13 is een activeringsproject waarbij 8 medewerkers TWE worden ingezet om hen na een opleidings- en tewerkstellingstijd te laten doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt.

Het regionaal distributieplatform voor voedseloverschotten Food Act 13 werd in het najaar 2018 opgericht door  W13 in samenwerking met tal van partners zoals de Voedselbank West-Vlaanderen, de voedselverdeelorganisaties, VIVES, Imog, Colruyt en Aldi. W13 is de samenwerking van de 14 OCMW’s ( Anzegem – Avelgem – Deerlijk – Harelbeke – Kortrijk – Kuurne – Lendelede - Menen – Spiere-Helkijn – Waregem – Wevelgem – Wervik – Wielsbeke – Zwevegem)  en het CAW van Zuid-West-Vlaanderen.

Dit project is mogelijk dankzij de steun van het ELFPO (Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling), Vlaanderen (onder voorbehoud van vastlegging van de Vlaamse middelen door de minister van Platteland), de provincie West-Vlaanderen, de Voedselbank en eigen middelen.

Meer informatie over de werking op https://www.welzijn13.be/content/food-act-13.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Belgische Federatie van Voedselbanken

De Belgische Federatie van Voedselbanken is een coördinerend orgaan dat een nationaal netwerk van 9 regionale Voedselbanken vertegenwoordigt.

In hun strijd tegen de honger bezorgen de Voedselbanken via 673 lokale aangesloten organisaties en duizenden vrijwilligers gratis gezond en gevarieerd voedsel aan mensen in nood. Zij kunnen daarbij beroep doen op enerzijds voedselproducten ontvangen via het ESF+, Europees Sociaal Fonds,  en anderzijds op voedseloverschotten ter beschikking gesteld door de voedingsindustrie, grote distributiebedrijven, veilingen, voedselinzamelingen bij supermarkten alsook eigen aankopen. Diverse acties gericht naar het ruime publiek vervolledigen het aanbod. Op die manier leveren de Voedselbanken ook een belangrijke bijdrage in de strijd tegen voedselverliezen.

In 2023 werd met de hulp van 386 vrijwilligers en 34 sociale contractuelen van de Voedselbanken en in samenwerking met duizenden vrijwilligers van de 673 aangesloten lokale organisaties 23.571 ton voedsel ingezameld en verdeeld onder 213.873 begunstigden per maand.

Meer informatie over haar werking op:

http://www.foodbanks.be
https://www.facebook.com/banquesaliment.voedselbankenBE

Neem contact op met

Steenweg op Zellik 12 b 7 1082 Brussel

www.foodbanks.be