De Voedselbank Brussel-Brabant verdeelt jaarlijks meer dan 4800 ton voedsel, maar wie rijdt dat rond?
Gezocht: Vrijwilliger chauffeur met een vrachtwagen rijbewijs C
De Voedselbank Brussel-Brabant verdeelde vorig jaar 4.868 ton voedsel, dat is 156 kg per begunstigde en 904 ton meer dan in 2019. Om al deze donaties op te halen bij verschillende partijen en gratis te verdelen in de regio Brussel-Brabant zijn vrijwilligers met rijbewijs C (vrachtwagenrijbewijs) onmisbaar. De Voedselbank Brussel-Brabant is daarom dringend op zoek naar dergelijke vrijwilligers die hun steentje willen bijdragen.
“Ondanks de grote stijging in vraag naar voedselhulp bij onder andere kansarme gezinnen, laaggeschoolden, maar ook bij jobstudenten, slaagden we er vorig jaar toch in nog een hoger volume per persoon te leveren”, zegt Luc Rogge, voorzitter bij de Voedselbank Brussel-Brabant. “Dat hebben we voornamelijk weten rondkrijgen dankzij de inzet van onze medewerkers. Het is een hechte groep mensen die allen maatschappelijk geëngageerd zijn. Toch is het niet altijd even makkelijk om voldoende vrijwilligers te vinden om onze werking te ondersteunen. Zo zijn we bijvoorbeeld al sinds oktober 2020 op zoek naar extra chauffeurs met een rijbewijs C om de voedselschenkingen op te halen bij verschillende partijen en te verdelen over onze regio.”
De Voedselbank Brussel-Brabant zoekt een vrijwilliger met rijbewijs C om hen 2 à 3 dagen per week te versterken, van 7u tot 15u. Het gaat daarbij voornamelijk om het besturen van een kleine vrachtwagen met 7 paletten, met koeling en laadklep. Aangezien de vrachtwagen meer dan 3,5 ton weegt, is een vrachtwagenrijbewijs dus verplicht. Een chauffeur is broodnodig voor de werking van de Voedselbanken.
“Het gaat om een knelpuntberoep, want er is veel vraag naar. Aldus is het vinden van chauffeurs een moeilijke opdracht, en een vrijwilliger vinden is nog minder evident. Voorlopig hebben de traditionele kanalen nog niets opgebracht, vandaar deze grootschalige oproep in de pers. We hopen via deze weg mensen te bereiken die zich willen inzetten voor onze maatschappij en ons een handje kunnen toesteken”, legt Luc Rogge uit.
De Voedselbank Brussel-Brabant in cijfers
- 126 aangesloten lokale verenigingen, waaronder 10 OCMW’s (of onderdeel daarvan)
- 32.000 begunstigden
- 34 medewerkers (vrijwilligers en medewerkers tewerkgesteld met een sociaal contract [1], gefinancierd door de overheid).
- 4.868 ton voedsel verdeeld in 2020, wat overeenstemt met 156 kg per begunstigde.
Voel je je aangesproken en zou je graag deel uitmaken van de grote en warme familie Brusselse vrijwilligers maar ben je op zoek naar nog wat extra info? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren:
- Luc Rogge, voorzitter Voedselbank Brussel-Brabant - 0476 79 52 58 - rogge.luc@foodbank-brabant.be
- Pierre Labouverie, afgevaardigd bestuurder Voedselbank Brussel-Brabant - 0471 66 57 07 - labouverie.pierre@foodbank-brabant.be
[1] Mensen met een sociaal contract zijn voor een bepaalde periode aan de slag bij de Voedselbanken om vaardigheden (bijv. als magazijnier of heftruckchauffeur) onder de knie te krijgen. Dankzij deze ervaring kunnen zij nadien hun kans wagen op de reguliere arbeidsmarkt en zo opklimmen uit de armoede.