De Provinciale Voedselbank Antwerpen opent haar nieuw voedselplatform in Berchem

In aanwezigheid van Minister Caroline Gennez en Provinciegouverneur Cathy Berx opende de Voedselbank Antwerpen-Mechelen-Turnhout op 18 februari 2025 haar nieuwe logistieke centrum ​ aan de Vosstraat 200 in Berchem.

Cijfers en werking

De Voedselbank Antwerpen is een van de negen provinciale Voedselbanken aangesloten bij de Belgische Federatie van Voedselbanken.

Vanuit het nieuwe logistieke centrum zal de Voedselbank voedsel bezorgen aan 60 verenigingen en 30 OCMW’s verspreid over de provincie Antwerpen. Op hun beurt ondersteunen deze verenigingen en OCMW’s bijna 45.000 mensen in nood. Jaarlijks wordt via die weg 2.700 ton verse en droge voeding verdeeld.

Net zoals de andere provinciale verdeelpunten draait de Voedselbank Antwerpen volledig op vrijwilligers. Onder leiding van voorzitter Fons Jespers zijn 40 vrijwilligers actief in Antwerpen. Landelijk telt de Federatie zo’n 600 vrijwilligers, die samen bijna 700 lokale verenigingen in België voorzien van 23.500 ton verse en droge voeding. 

Verhuis naar een nieuw magazijn

De provinciale Voedselbank Antwerpen - Mechelen Turnhout v.z.w. ​ werd opgericht in 1994 en had zijn eerste verdeelpunt in een loods van fort 4 in Mortsel. Door het aflopen van de huur diende te worden uitgekeken naar een nieuwe vestigingsplaats.

Dankzij een private donatie kon de Voedselbank Antwerpen een gebouw aankopen en verhuizen naar een nieuw magazijn nabij de luchthaven van Deurne. Dit magazijn biedt ruimte aan honderden pallets met droge voeding, zoals melk, conserven, rijst en deegwaren. Ook zijn er frigoruimtes en een koelcel voor diepvriesproducten voorzien.

Ongeveer 35% van opgeslagen en verdeelde voeding komt via de Federatie, daarnaast wordt via de Federatie 25% aangekocht met Europese middelen. De rest is afkomstig van supermarkten, voedingsbedrijven, groothandels en veilingen.

Groeiende uitdagingen

De Voedselbanken staan voor grote uitdagingen. Hoewel het aantal hulpbehoevenden blijft stijgen, neemt de aanvoer van voedsel af. “Supermarkten en voedingsbedrijven ​ werken steeds efficiënter, waardoor overschotten verminderen, Bovendien ontbreken de nodige fiscale stimulansen”, aldus Fons Jespers.

De cijfers spreken voor zich: in 2022 ontving de Voedselbank Antwerpen nog 154 ton groenten en fruit, in 2024 was dit gedaald tot 91 ton. Ook droge voeding wordt schaarser door optimalisaties in de voedselketen.

Om dit tekort op te vangen, is de Voedselbank steeds meer afhankelijk van donaties. Deze komen van particulieren, organisaties en overheden. Een belangrijke bron van financiering blijft ​ het Europees Sociaal Fonds (ESF+), waarmee de Federatie van de Voedselbanken in 2024 meer dan 8.000 ton ​ voedsel kon aankopen.

Oproep tot solidariteit

De Provinciale Voedselbank Antwerpen roept op tot solidariteit. “Samen kunnen we ervoor zorgen dat niemand zonder eten komt te zitten. Wij zijn er alvast klaar voor om de komende jaren de aangesloten verenigingen en OCMW’s van het nodige vers en lang houdbaar voedsel te voorzien in het belang van de duizenden noodlijdenden in onze provincie”, aldus Fons Jespers.

Marc Mertens

Afgevaardigd bestuurder - Administrateur délégué, Fédération Belge des Banques Alimentaires

Marguerite Kervyn

Consultant, Whyte Corporate Affairs

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Belgische Federatie van Voedselbanken

De Belgische Federatie van Voedselbanken is een coördinerend orgaan dat een nationaal netwerk van 9 regionale Voedselbanken vertegenwoordigt.

In hun strijd tegen de honger bezorgen de Voedselbanken via 698 lokale aangesloten organisaties en duizenden vrijwilligers gratis gezonden gevarieerd voedsel aan mensen in nood. Zij kunnen daarbij een beroep doen op enerzijds voedselproducten ontvangen via het ESF+, Europees Sociaal Fonds, en anderzijds op voedseloverschotten ter beschikking gesteld door de voedingsindustrie, grote distributiebedrijven, veilingen, voedselinzamelingen bij supermarkten alsook eigen aankopen. Diverse acties gericht naar het ruime publiek vervolledigen het aanbod. Op die manier leveren de Voedselbanken ook een belangrijke bijdrage in de strijd tegen voedselverliezen.

In 2024 werd met de hulp van 404 vrijwilligers en 42 sociale contractuelen van de Voedselbanken en in samenwerking met duizenden vrijwilligers van de 698 aangesloten lokale organisaties 26.000 ton voedsel verdeeld onder 209.000 begunstigden per maand.

Meer informatie over haar werking op:

 

http://www.foodbanks.be
http://facebook.com/banquesaliment.voedselbanken.be

 

 

 

Neem contact op met

Steenweg op Zellik 12 b 7 1082 Brussel

www.foodbanks.be