Belgische Federatie van Voedselbanken tevreden:“Regeerakkoord stimuleert voedselschenkingen”

Naar aanleiding van de federale verkiezingen en de onderhandelingen die erop volgden bezorgde de Belgische Federatie van Voedselbanken (BFVB) een memorandum aan alle betrokken partijen. Hierin werd gewezen op een sterke daling van de schenkingen vanuit de voedingsindustrie de voorbije jaren. Zo noteerde de federatie in 2024 nog een bijkomende daling met meer dan 700 ton ten overstaan van 2023.

Een van de redenen voor deze structurele daling in schenkingen was dat bedrijven alleen producten konden doneren binnen 15 dagen na de vervaldatum, omdat ze anders geen btw konden terugvorderen. Daarnaast werden belastingen op verpakkingen en invoerrechten niet teruggevorderd als producten gedoneerd werden, maar alleen als ze vernietigd werden. Hetzelfde gold voor accijnzen op frisdranken. ​

Omdat er geen extra belastingstimuli waren voor het doneren van goederen aan organisaties zoals de Voedselbanken, gaven veel bedrijven er de voorkeur aan om deze producten tegen zeer lage prijzen te verkopen of ze te vernietigen, zodat ze hun verliezen fiscaal konden aftrekken.

Onder het motto “Schenken moet altijd voordeliger zijn dan vernietigen” benadrukten de Voedselbanken, Fevia en Comeos de noodzaak om een aantrekkelijker systeem op te zetten om bedrijven in de sector aan te moedigen meer producten te doneren en een aantal fiscale discriminaties weg te werken.

De oproep van de BFVB is bij de onderhandelaars duidelijk niet in dovemans oren blijven hangen. In het regeerakkoord erkent de aantredende regering dat vele ondernemingen benadeeld worden wanneer zij voedsel of niet-voedingsmiddelen schenken in plaats van ze weg te gooien of te vernietigen. In het regeerakkoord worden meteen een aantal initiatieven aangekondigd die er moeten voor zorgen dat schenkingen aan erkende liefdadigheidsorganisaties niet langer fiscaal worden gediscrimineerd.

De overheid is bijvoorbeeld van plan om bedrijven de mogelijkheid te geven om BTW te recupereren op gedoneerde goederen, ongeacht de vervaldatum. De regering wil ook de lijst van producten die in aanmerking komen uitbreiden en overweegt zelfs om bedrijven toe te staan de aankoopprijs van gedoneerde goederen volledig fiscaal af te trekken.

“Wij zijn verheugd dat de onderhandelaars van het regeerakkoord onze noodkreet goed begrepen en meteen ook ingepikt hebben op onze voorstellen. Wij zijn ervan overtuigd dat eens de aangekondigde maatregelen in werking treden zij een positief effect zullen hebben op de voor onze werking zo noodzakelijke schenkingen vanuit de voedingsindustrie. Dit alles ten voordele van de duizenden gezinnen in nood die dagelijks bij ons en andere welzijnsorganisaties aankloppen.”, aldus Piet Vanthemsche voorzitter van de Belgische Federatie van Voedselbanken.

Piet Vanthemsche

Président - Voorzitter, Fédération Belge des Banques Alimentaires

Marguerite Kervyn

Consultant, Whyte Corporate Affairs

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Belgische Federatie van Voedselbanken

De Belgische Federatie van Voedselbanken is een coördinerend orgaan dat een nationaal netwerk van 9 regionale Voedselbanken vertegenwoordigt.

In hun strijd tegen de honger bezorgen de Voedselbanken via 698 lokale aangesloten organisaties en duizenden vrijwilligers gratis gezonden gevarieerd voedsel aan mensen in nood. Zij kunnen daarbij een beroep doen op enerzijds voedselproducten ontvangen via het ESF+, Europees Sociaal Fonds, en anderzijds op voedseloverschotten ter beschikking gesteld door de voedingsindustrie, grote distributiebedrijven, veilingen, voedselinzamelingen bij supermarkten alsook eigen aankopen. Diverse acties gericht naar het ruime publiek vervolledigen het aanbod. Op die manier leveren de Voedselbanken ook een belangrijke bijdrage in de strijd tegen voedselverliezen.

In 2024 werd met de hulp van 404 vrijwilligers en 42 sociale contractuelen van de Voedselbanken en in samenwerking met duizenden vrijwilligers van de 698 aangesloten lokale organisaties 26.000 ton voedsel verdeeld onder 209.000 begunstigden per maand.

Meer informatie over haar werking op:

 

http://www.foodbanks.be
http://facebook.com/banquesaliment.voedselbanken.be

 

 

 

Neem contact op met

Steenweg op Zellik 12 b 7 1082 Brussel

www.foodbanks.be